De veelzijdige woordkunstenaar Willie Wartaal maakt onderdeel uit van supergroep De Jeugd Van Tegenwoordig en brak door in 2005 met hun debuut single ‘Watskeburt?!’. De track werd een instant cult hit en belandde op nummer 1 op alle relevante hitlijsten. De formatie werd door critici bestempeld als eendagsvlieg. De track is echter uitgegroeid tot een ‘evergreen’ en het titelwoord is samen met woorden als ‘patta’ opgenomen in het Woordenboek.

In 2012 konden we Olivier als deelnemer bij Expeditie Robinson: een bevestiging dat hij echt als BN’er door het leven gaat. Hij viel geheel in stijl als eerste af. Gelukkig gingen zijn andere TV-verschijningen een stuk beter. Zo zagen we hem als presentator bij BNN, Zapp, RTL 5, VPRO, Complex NL en SLAM! En als acteur in Spangas, Black Out, De Masters en meerdere malen als stemacteur. Nu zijn been hersteld is, zit Willie echt niet meer stil.

Met ‘De Jeugd’ heeft WiWa de daaropvolgende jaren meerdere succesvolle albums gereleased, gezamenlijk goed voor meer dan 350.000 verkochte exemplaren. De tour rondom hun laatste albums ‘Luek’ & ‘Anders’ eindigde in 2019 in een uitverkocht Olympisch Stadion in Amsterdam. Vergezeld door 23.000 fans, die luidkeels meezongen op hits als ‘Sterrenstof’, ‘De Formule’, ‘Get Spanish’ en ‘Hollereer’. Niet slecht voor een ééndagsvlieg.

Andere succesvolle muzikale samenwerkingen van WiWa: ‘Konijntje’ van Aka The Junkies, ‘Dom, Lomp & Famous’ met The Opposites ‘Wat Wil Je Doen’ met The Partysquad, ‘Barry Hayze’ met Donnie en talloze clubhits met collega rappers Bokoesam, Sef en Murda (Turk). WiWa ken je misschien ook als acteur uit films als ‘Blackout’ of als presentator van ‘Villa‘, de jaarlijkse ‘Lowlands’ registratie en ‘Expeditie Robinson’.

 

 

Naast hiphop entrepreneur is WiWa ook volledig in vorm als house/ eclectische dj. Van diverse poppodia, tot urban clubs, studentenfeesten en open minded festivals als Lowlands, Pukkelpop en Milkshake, WiWa is op veel plekken te vinden. 2023 zal in het teken staan van de aftrap van Willie Wartaal in het theater.

Al deze invloeden uit zijn carrière hebben WiWa gemotiveerd begin 2020 een eclectisch soloalbum “Enkel Bangers’ uit te brengen. De eerste single ‘Daia’ is een regelrechte floorfiller, de kleurrijke video van de track speelt zich af in een neon rijke club setting, waarin de diverse speelvelden van WiWa samenkomen. Het nummer is vernoemd naar zijn dochter, die gaat over een stripper. “Ik vind het juist grappig als mensen dat gek vinden. Gek is goed.”

De bijbehorende club- en festival tour rondom het album kwam te vervallen door Covid-19.

In maart 2021 bracht Wiwa ‘Nieuwe Kunst’ uit. Geïnspireerd door de beperkingen die de lockdown met zich meebracht, heeft Wiwa doen besluiten voor zijn tweede album een nieuwe beleving voor zijn fans en volgers te creëren. Iedere track op het album werd voorzien van een promotionele sketch én een videoclip, opgenomen in en rondom Museum Voorlinden. In de sketches zien we een werkeloze artiest, op zoek naar een nieuw podium voor zijn kunst. Gastrollen zijn weggelegd voor JeBroer, Famke Louise, Yung Internet, Caza en museumdirecteur Suzanne Swarts. ‘Nieuwe Kunst’ werd op 20 maart 2021 in zijn geheel uitgezonden bij de VPRO op NPO2. De sketches en videoclips zijn daarnaast terug te zien op het Youtube kanaal van Willie Wartaal.