Een van de grondleggers van Nederlandse straatrap. Of je hem nu kent als Adje Donnie, Ado’nis, ex-THC lid, SlodderVosGang member of gewoon Julmar Simons. Al meer dan een decennium lang is Adje als een legende niet meer weg te denken uit de Nederlandse hiphop (en clubscene) met hits zoals Hele Meneer, Op De Weg of Coño.

“Ik ben de grootste van de underground.”

Inmiddels kan je Adje als een oudere generatie hiphop zien. Maar relevant is hij altijd. “Voor de mensen van buitenaf is het elf jaar, maar voor mij voelt het als twee. Ik heb het gevoel dat ik nog niks heb gezegd.” Met die mentaliteit werkt hij keihard sinds zijn debuutalbum Vossig uit 2013. Julmar balanceert het meegaan met de tijd perfect met odes brengen aan de oldskool Adje. Hij geeft zijn kennis door aan de nieuwe generatie door middel van rapworkshops en honoreert zijn loyale luisteraars met nieuwe projecten. Met halfbroers Hef en Crooks dropte hij in 2021 de trending Boyz in De Hood 2. Een nostalgische therapiesessie van 47 minuten voor de echte fans.

Net zoals bij veel muzikanten begon Adje zijn voorliefde voor muziek als kind én met Michael Jackson. “Bepaalde nummers konden me laten stoppen met huilen.” Optredens voor familie en buren als kind leidde uiteindelijk in 2008 tot zijn eerste mixtape ‘Who The Fuck is Ado’nis’. Hij kreeg de Griekse mythologische bijnaam van een leraar toen hij vroeger een meisje in de klas afleidde. Vanuit die naam is hij uiteindelijk als een Pokémon geëvolueerd tot de huidige Adje. Bij elke naamsverandering vond hij steeds meer zijn eigen sound, tot de losse, associërende Adje rapstijl die we nu kennen.

Langzamerhand geeft hij ook toe aan zijn dancehall identiteit; een onmisbare factor voor zijn gegraveerde positie in het Nederlandse nachtleven. Dit begon in 2011 met de ‘Ik ga hard’ featuring bij The Partysquad en explodeerde in 2012 met ‘Hele Meneer’: zijn meest impactvolle tune die in 22 minuten was gemaakt met zijn andere helft, producer Reverse. Samen zijn ze verantwoordelijk voor mixtape ‘Slordig’, de ‘Ikkeben’ trilogie’, EP ‘Dingems’, en album ‘Legacy’. Ook experimenteerde hij met andere producers waarmee hij projecten uitbracht, zoals Esko, Roselilah en Architrackz.

Maar het leven is niet allemaal pracht en praal. Voor deze golden era kende ook Adje mindere tijden. Hustlen door verzekeringen te verkopen, kapper zijn en het schoonmaken van vliegtuigen. Of in het criminele circuit. Dat straatleven was niet alles en daar kwam hij op de harde manier achter. In zijn muziek merkten we de transformatie bij mixtape ‘Slordig’. Onder de titel ‘Gestolen Tijd’ ontwikkelde hij een preventieproject waarbij ze kids waarschuwden voor de schijn van de criminele wereld. Het project bestond uit een voorstelling en film waarmee ze langs buurthuizen en jeugdgevangenissen door heel Nederland gingen. Later zagen we Adje meer op het grote scherm in ‘Patser’ en ‘Vechtershart’.

Niet alleen is Adje trotse vader van een zoontje, we kunnen ook zeggen dat hij een echte vader van de Amsterdamse en Nederlandse scene is. Hij is zeker één van die reuzen.