Bokoesam Doe het nou gewoon album preview image

Samuel ‘Bokoesam’ Sekyere is verdedigbaar dé meest veelzijdige en creatieve hiphop artiest van Nederlandse bodem. De man waant zich in trap, reggae en dancehall. Met de klassieker van New Wave won hij in 2015 de ‘Pop Award’. En als je helemaal ver terug in de tijd wil gaan, herinner je je misschien nog de virale Boter Kaas en Eieren of de iconische Young Belegen. Samuel was al een icoon in de scene toen Nederlandse hiphop nog in de kinderschoenen stond.

“Ik weet dat ik met Nederlandstalige Dancehall de beste ben.”

Zijn artiestennaam is al kenmerkend voor zijn persoonlijkheid. Speels, random en toch gelaagd. ‘Bokoe’ is Sranantongo is voor een vissoort, maar wordt vaak in negatieve context gebruikt voor Afrikaanse mensen. “Toen ik muziek ging maken heb ik dat woordje gewoon voor mijn voornaam geplakt. Inmiddels is het me gelukt om een negatief woord positief te draaien.” Zelf is Sam Ghanees en Nederlands en verdiept hij zich voornamelijk sinds zijn zoontje steeds meer in de Ghanese cultuur.

Zijn zoontje Zaiyon krijgt regelmatig een mooie plek in Sam zijn nummers. Onder andere in de opening skit van zijn debuutalbum ‘Solo’ uit 2017. Hij geeft aan dat zijn zoontje zijn redding was. Hoewel Sam ook die roekeloze guy is geweest, wilde hij altijd zijn moeder trots maken. En dat was met rap. “Zij is juf, dus ze merkte dat kinderen op basisscholen naar mij gingen vragen. Oké, dacht ik, dit is leuk om te doen én ik kan mijn moeder er trots mee maken, misschien moet ik hier maar mee doorgaan.”

De afgelopen jaren hebben we verschillende sounds gehoord waarmee Bokoesam altijd zon brengt naar het grauw Nederland. Het album ‘Nachtvlinder’ werd beloond met een gouden plaat en legde de fundering voor zijn Nederlandstalige dancehall stijl die we horen op ‘Go Go Club Vol. 1’ en ‘Doe Het Nou Gewoon’. Geïnspireerd door de dancehall en reggae uit de stereo van zijn vader, had Sam zelfs zijn eigen dancehall dansgroep op zijn vijftiende. Lachend bekent hij, “Mijn dansnaam was Samsonite.” En met Bokoeyoncé zet hij elke zaal op zijn kop terwijl hij experimenteert met hiphop. “In de studio moet ik dom durven zijn.”

Laat Samuel zijn spontane en relaxte houding je niet voor de gek houden. Over de jaren heeft hij hard gewerkt om zijn positie te veroveren. Met zijn eigen BBQ-restaurant, podcast, condoom release en regelmatig vernieuwende muziekprojecten is Bokoesam een echt icoon voor de jeugd.