Van Rotterdam tot Istanbul. Sinds jong is Önder ‘Murda’ Doğan al een echte wereldburger en nu ligt de wereld aan zijn voeten. In ons kikkerland kennen we hem o.a. van ‘Rompe’ met Priceless en Frenna, ‘Shutdown’ met SFB en zijn eerste EP ‘Turkse Pizza’, maar het sloeg alles toen hij in Turkije de eerste, tweede én derde plek op de hitlijst had. Met inmiddels meer dan 1 miljard streams meer op Spotify kunnen we niet meer om hem heen.

“Vaderschap komt op de eerste plek, rapper zijn op de tweede plek.”

Murda zit al sinds 2007 in de muziekindustrie. Het begon in Eindhoven toen hij SpaceKees ontmoette die hem uitnodigde als Jiggy Djé’s tour MC. Zijn sterke persoonlijkheid zorgde ervoor dat hij de eerste artiest was van het label Noah’s Ark. “Ik ben gezegend met alle kansen die ik heb gekregen, maar zelfs als ik dit allemaal niet had, zou ik toch net zo hard hebben gewerkt om mijn gezin alles te geven.”

Önder begon met muziek opnemen met artiest Fresku en zat zelfs even als TURK in een duo genaamd Militant Union. In 2009 bracht Murda zijn eerste EP uit genaamd ‘Turkse Pizza’ en het jaar erop zijn debuutalbum met FS Green ‘De Kassier: Een Monnie Album’.

Hij was op dreef, want het hetzelfde jaar kreeg hij de hoofdrol van Mahmut in de film Gangsterboys, beloond met de Gouden Film. Dit was het begin van meerdere verschijningen op het grote scherm, zoals bij Flikken Maastricht en Van God Los. In 2020 zien we hem weer op grote TV, maar nu als main act bij de finale van ‘The Voice’ in Turkije met een guest show in de grote finale met meer dan 15 miljoen live kijkers.

Sinds Murda lang in Turkije heeft gewoond, gaat zijn liefde voor het land en de cultuur diep. Volgens hem is het verschil qua cultuur dat Turkse mensen fanatieker zijn in hun support voor een artiest. Ze hebben fanatieker lief, maar haten ook fanatieker. Nederlanders zijn meer down-to-earth, en zo hebben beide hun charmes.

Inmiddels is Murda een gerespecteerde en gevestigde artiest in Turkije. Zijn solo-album DOĞA was een groot succes waar onder andere Turkse vocalen opstaan van Nederlandse artiesten als Ronnie Flex en Idaly. Met een van de meest prominente artiesten in Turkije, Ezhel, heeft hij het volledig Turkse album ‘Made in Turkey’ uitgebracht.  Een waar hitalbum dat niet meer uit de hitlijsten te verdrijven was. De tracks ‘Aya’ en ‘Bi Sonraki Hayatımda Gel’ braken records van een ongekend kaliber. Met meer dan 100 miljoen streams elk, stonden beide tracks als meest beluisterde nummer bovenaan de charts in Turkije. ‘Aya’ was zelfs het allereerste Turkstalige nummer met meer dan 100 miljoen streams op Spotify.

Een nieuw hoofdstuk is aangebroken, en Murda bevindt zich op een ontwikkelingsreis als artiest. Op de vraag wat hij nog meer zou willen zien in de industrie, antwoordt hij meteen met: Meer Turkse mensen. “Ik ben een van de weinigen, dus het zou leuk zijn om meer Turks-Nederlandse artiesten te zien. Of dat nu in de muziek, op het scherm of in een andere kunstvorm is. Er zijn zoveel creatieve en getalenteerde Turkse mensen die veel te bieden hebben en ik hoop dat ze de kans krijgen om dit te doen.”